Ester brödkakor

mamma brukar baka ett bröd när hon är hos oss (Annas Levebröd ?) som jag har anpassat lite grann och numera gör små brödkakor av istället för stora limpor.
Degspadet är hälften vatten, hälften mjölk (ca 0,5 l av varje) 1 dl rapsolja, 1dl sirap, 1/2 pkt med jäst, det mesta av surdegen. 1 dl krossade linfrön 1 dl solroskärnor, 1 msk brödkryddor. 1/2 l rågsikt, 1/2 l grahamsmjöl, drygt 1 l vetemjöl, så degen blir lagom kletig för att kunna bearbeta.
Blandas, jäses, gör små platta brödkakor (ca 15 cm diameter) , jäs igen. Grädda på 225-250 grader  tills de får färg, 12 - 15 min brukar vara lagom .
Jag är helt värdelös på att göra linpor, de blir 20 cm breda och 5 cm höga och smular sönder. Så en vänlig men bestämd familj uppmanade mig att sluta göra limpor och börja med brödkakor i stället.

Intet nytt..

på bygglovsfronten. Jag ringde idag och de har fortfarande "inte hunnit" titta på vår ansökan. Men min bygglovshandläggare konstaterade att ansökan var registrerad den 2:a april, och bad mig ringa nästa vecka.
Nåja det är i alla fall ett underbart väder och i morgon är det Valborgsmässoafton även om jag jobbar som vanligt.
Hoppas vi får behålla  sommaren över helgen.

Idag

fungerar det tydligen att komma in på bloggen. I går morse var det helt omöjligt, och sedan hade jag inte tid att försöka.
Helgen var ljuvlig, varmt och skönt. Vi var dessutom en liten familj. De stora barnen var ute på äventyr, så det var bara Peter, jag och "småpojkarna" hemma.
På lördagseftermiddagen var vi på Circus Skratt. En småtrevlig och inte alltför märkvärdig circus. Vi blev bjudna på det av Coop Sisjön eftersom jag är en av deras 100 bästa kunder. Hmm, borde nog fundera på våra köpvanor. Jag har dock börjat baka bröd en gång i veckan. Det räcker inte riktigt, men är en bit på väg. Att jag bakar är min mammas fel, hon satte en surdeg när hon var hos oss och den måste man ju använda för att den inte ska bli förstörd. Dessutom verkar det som om familjen uppskattar hembakt bröd.
Jag har satt igång med att jobba på min mur igen, Eländiga slipers, jag kämpar så jag blir blå, men de vill inte lossna. Hoppas på hjälp av någon med mer muskelkraft än jag. Igår var det Marias matdag, så jag kunde passa på att åka iväg och köpa lite mer betongblock till min mur. Härligt att få lite extra tid, och så gott det blir när någon annan lagar mat. Tack Maria.
Igår regnade för första gången på länge, så i morse var jag på snigeljakt, men det blev en mager skörd.
Hittade bara 5 st. Jag borde nog ha varit ute igår kväll direkt efter regnet. 

Bygglov ?

Då har jag ringt min handläggare på stadsbyggnadskontoret. Suprice, han har inte hunnit titta på våra ritningar ännu, men gjorde en anteckning. Den här gången hann jag dock säga att vi gör det på vår altan (garagetak) och kommer inte att gå utanför huset på vare sig höjd, bredd eller längd, och att vi behöver göra detta eftersom det regnar in. Han skulle titta på detta och jag kan ringa om en vecka.
Undrar hur många minuter de lägger på att jobba med ett ärende och hur lång tid det tar för ett ärende att bara vänta på sin tur. Jag tror inte mina födelsedagsgäster behöver ta med sig verktyg och arbetskläder när/om de kommer.

Snälla barn

jag måste skryta med mina snälla barn. För några veckor sedan kom vi överens om att de ska laga mat varsin dag i veckan, och det har faktiskt fungerat utmärkt. Maria lagar mat på måndagar, Albin onsdagar och Simon lunch på lördagen. Det är en väldig avlastning för mig och ger mig lite utrymme för andra saker (läs pyssla i trädgården). Dessutom blir det lite mer variation på maten, eftersom jag gör mest samma hela tiden. Felix har inte riktigt kommit in i detta ännu, men det blir nog snart eftersom han gärna hjälper till om han inte är hos någon kompis.
Barnen har också varsit ansvarsområde när det gäller veckostädningen, och det fungerar också rätt bra, (bara lite tjat).


Magnolia

enligt Odla.nu´s ( http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=84105 ) samlade expertis så har vi inte köpt en praktmagnolia utan en flickmagnolia och den ser ut så här:
Fast det är ju ganska likt.

Trädgårdshelg

Nu är det nästan skönt att vara tillbaka på jobbet igen. I lördags grävde jag i trädgårdslandet och planterade sparrisen. Det var väldigt mycket grävande. Jag har rensat bort (nästan) alla jordgubbsplantor och smultronplantor som var där. Meningen var att det skulle vara jordgubbar, men smultronen invaderade landet och det blev en härlig miljö för sniglarna att bo i. Fåglarna hittade dock en och annan jordgubbe.
Min rabarber ser riktigt fin ut. Jag har hitills aldrig lyckats med rabarber, men i höstas så la jag på massor med kompost och nu ser det lovande ut.
Jag passade också på att plantera isär mina pyttesmå plantor och hoppas att de kommer igång med att växa nu.
Mina pelargoner har överlevt vintern, men när jag bestämde mig för att plantera om dem begriper jag inte hur de kunnat överleva. Det var bara rötter och ingen jord.
Peter köpte en praktmagnolia (Susan) för presentkortet han fick i 50-årspresent. Jag grävde en rejäl  grop som fylldes enligt konstens alla regler med grus, trädgårdskompost och rhodedendronjord. Om några år kanske den blommar så här fint. (Bilden är från Plantagen och det var där Peter köpte magnolian). Den ska bli en två meter hög buske som sitter i slänten, synlig från köket. Den fick ett par små azaleor som sällskap, men de måste jag flytta eftersom jag satte dem lite för nära magmolian.
 

I onsdags ringde jag arkitekten på stadsbyggnadskontoret, han hade fått papprena men inte tittat på dem ännu. Han gjorde en anteckning och bad mig återkomma nu på onsdag.
Det blir väldigt mycket skrivande om  trädgård just nu, men det går bara inte att låta bli.
Mina marsvin får nöja sig med maskrosor, av någon egendomlig anledning så har kirskålen ite hittat min trädgård (ännu). Men det finns i kvarteret, så det är väl bara en tidsfråga.


Fullt upp

det är både bra och dåligt med kortveckor. Det har varit lite väl mycket trassel på jobbet och lite för lite tid på kvällarna för att hinna blogga.

Som de flesta av mina trogna läsare känner till så jobbade jag under påsken med att förbereda Lejonbackens sparrisodlingar. På sikt så lär vi väl kunna försörja hela släkten med det ;-)
Jag kunde inte heller hålla mig borta från rosorna, men min armar har läkt ganska bra nu.

Pga av att det hände något konstigt med min dator så kom det i onsdags hem en låda med pelargonsticklingar till mig.
Tre rosavita rosenpelargoner, tre blåa hängpelargoner och 3 rosdoftande doftpelargoner. Detta ihop med de fyra sticklingar och två doftpelargoner som jag tidigare köpt gör att jag nog har pelargoner så att jag klarar mig ett tag.

Rådjuren har hälsat på i trädgården medan vi firade påsk, så många tulpanblad är uppätna, men som tur är så kommer knopparna senare. Det ser lite lustigt ut med knopparna som sticker upp ur marken mellan de avklippta bladen.
Idag såg jag absolut musöron på en björk när jag var på lunchpromenad ;så nu Peter är det dax för att sätta sekatören i rosorna.
Det börjar också bli dax att klippa gräsmattan, jag såg att några grannar redan gjort det. I helgen måste jag få ner sparrisplantorna i jorden. Oj, det är mycket nu.
 Hoppas kunna ta lite fina bilder i helgen på allt som blommar.
 

Dax igen

med en liten avrapportering.
Igår kom mina sparrisplantor. De är så här fina:


Våren löper på. Min lilla korg på trappan har blivit så söt som jag hoppades och en av mina röda julrosor har slagit ut.
Den söta lilla violen som jag fått av Annika har börjat blomma, men jag har glömt att gå ut på kvällen för att lukta på den.
Lökarna som jag satte i min mur/trappa har börjat komma upp. Jag ser fram emot en mängd av tulpaner och påskliljor.
Det är inte så båttom med det, helst vill jag att de ska blomma som bäst när jag fyller år.



När det gäller mitt orangeri så är bygglovsansökan inlämnad och registrerad och jag har fått namnet på den arkitekt som ska granska ritningarna. Enligt vad tjejen på stadsbyggnadskontoret sa tar det 4-6 veckor innan det är klart.
Jag har lovat mig själv att låta arkitekten få en vecka på sig inna jag ringer och frågar hur det går. Nästa vecka är det dags för det, jag tror inte de har telefontid på tisdagar, men på onsdag så...

Idag åker Peter, Simon och Felix till Lejonbacken och imorgon kommer Maria, Albin och jag.
 Mamma har sagt att det inte är någon idé att jag tar med sparrisplantorna nu eftersom det troligen ligger snö fortfarande.
Det ska bli härligt att komma dit, men jag borde egentligen vara hemma och jaga sniglar. Hitills har jag hittat 5 stycken i mina rabatter; och då har jag inte letat. Nåja jag är ledig på tisdag så det får väl bli en snigelfångardag.

Vårkänslor

bröt ut i helgen. På lördagen var vi till tippen med skräp och sedan åkte mamma och jag till  Plantagen och handlade lite mer vårblommor (têt-a-têt och minipenséer). Dessa sattes i krukor och korgar. Sedan kunde jag pyssla i trädgården, räfsa löv och börja göra lite vårfint i rabatten. Mina blåsippor blommar så fint nu. Bilder kommer så fort Peter flyttat dem från kameran till datorn.
På söndagen gick jag lös på murgrönan bakom huset. Den är väldigt grön och fin, men får den hållas så kommer hela vår trädgrården vara inbäddad i meterhög murgröna, och jag föredrar nog rosor trots allt.
I måndags ringde jag vår arkitekt och godkände bygglovsritningen så förhoppningsvis har de skickat in den nu. Nu är det bara att vänta igen.
Jag har visat ritningen för våra grannar som tycker att det ser jättebra ut. Grannarna har bidragit med goda råd som "Se till att skaffa en riktigt bra snickare" och "Förbered för infravärme så att ni kan fira jul i uterummet". Vi tar till oss all goda råd vi kan få. Våra arkitekter har några hantverkare som de samarbetar med och kan rekommendera och vi har fått en lista. Det känns bra. Men innan bygglovet är klart, tror jag inte att vi ska ta några kontakter.

Nu har jag ett par vårbilder:

  

RSS 2.0